Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (08:00)

    Czekoladowe jajeczka

Składniki na 12 sztuk na ciasto: 20 dag gorzkiej czekolady, 12 dag + 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki kakao, szczypta soli. Ponadto: 1 białko, 20-25 dag cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny, barwniki spożywcze, ozdoby cukiernicze

Przygotowanie:

Reklama

1. Do szklanej lub metalowej miski włóż połamaną  na mniejsze kawałki czekoladę, dodaj 12 dag tłuszczu, roztop w kąpieli wodnej. Przestudź. Do przesianej mąki dodaj kakao oraz sól, wymieszaj.

Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wani linowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj roztopioną czekoladę, zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki, całość wymieszaj łyżką.

Formę do pieczenia w kształcie jajeczek posmaruj pozostałym tłuszczem i wlej ciasto. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

2. Białko ubij mikserem, a gdy zacznie się pienić, wlej sok z cytryny i powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (nie powinien być zbyt rzadki). Lukier podziel na kilka części, dodaj barwniki. Wystudzone jajeczka udekoruj lukrem.

Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 350 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.