Reklama
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:16)

    Chrzanówka lanckorońska

Składniki: litr serwatki, 4-5 łyżeczek startego świeżego chrzanu, 10 dag mięsa z wędzonego żeberka, 10 dag kiełbasy, łyżka oleju, kilka listków lubczyku, 2-3 jajka na twardo, łyżka śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, natka, koperek

Sposób przyrządzenia: Serwatkę podgrzej i dodaj do niej chrzan, podsmażoną na łyżce oleju kiełbasę i mięso z wędzonego żeberka oraz pokrojone lub posiekane jajka.

Gotuj wszystko przez kilka minut, na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Do kubka wlej trochę ciepłej wody, śmietanę i mąkę, roztrzep. Zabiel w ten sposób zupę. 

Reklama

Na minutę przed końcem gotowania dodaj do chrzanówki drobno posiekany lubczyk oraz wyciśnięty czosnek. Każdą porcję zupy posyp na talerzu szczyptą posiekanej natki i kopru. Podawaj z osobno ugotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę.

Więcej na temat:chrzan

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.