Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:05)

    Blok warzywny z jajkiem i szynką

Składniki: 6 jajek, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 20 dag gotowanej szynki, 10 ugotowanych brokułów po 12,5 dag, zielonego groszku i kukurydzy z puszki, 25 dag majonezu, 2 łyżki octu, 1 kostka bulionu warzywnego, 1 torebka żelatyny (na 500 ml płynu), sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: ok. 45 minut.

1. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek. Trzy jajka pokroić w kostkę. Paprykę rozciąć na pół, oczyścić z pestek, strąk opłukać, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Brokuły podzielić na malutkie różyczki. Konserwowy groszek i kukurydzę odcedzić na sicie.

2. Rozdrobnione składniki (jajka, paprykę, cebulę, szynkę, brokuły) włożyć do miseczki. Dołożyć groszek i kukurydzę. Delikatnie przemieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. W garnku zagotować 300 ml wody. Wrzucić warzywną kostkę bulionową i, mieszając, rozpuścić ją. Bulion połączyć z octem, majonezem i spęczniałą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. A potem wlać do składników w miseczce.

4. Podłużną foremkę opłukać zimną wodą (podczas wyjmowania galareta nie przywrze do niej). Na spodzie rozłożyć połowę przygotowanej masy. Na tym ułożyć pozostałe jajka – jedno za drugim. Przykryć resztą masy. Wstawić na noc do lodówki.

Życie na gorąco
Więcej na temat:blok | z | szynki | bloki | jaja

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.