Reklama
  • Środa, 27 marca 2013 (14:34)

    Biały barszcz w chlebie

Składniki: 4 pętka białej kiełbasy; 4 małe chlebki; 1,5 szkl. zakwasu na barszcz; 4 łyżeczki chrzanu; 6 ziemniaków; cebula; z.czosnku; 5 susz. grzybków; 2 listki laurowe; ziele ang., majeranek, sól, pieprz; śmietana 18 proc.; olej; 4 jajka na twardo.

Obrane, pokrojone ziemniaki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele ang. i uprzednio namoczone grzybki. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodaj kiełbasę, dopraw i wlej zakwas, dorzuć przeciśnięty czosnek.

Reklama

Chrzan rozrób z 1/2 szkl. zimnej wody, wlej do zupy. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju, wyjmij kiełbaski, obierz, pokrój w plastry i podsmaż z cebulą. Dodaj do zupy. Podgotuj. Dodaj śmietanę, pieprz, majeranek.

Z chlebków usuń środki i włóż je na 8-10 min do piekarnika, by skórka stwardniała. Wlej do nich barszcz, dodaj pokrojone jajka.

Barszcz biały w chlebie - wersja II

Składniki: 2 pętka białej kiełbasy; 4 małe chlebki; 1,5 szkl. zakwasu na barszcz; 3 ziemniaki; z.czosnku; 2 listki laurowe; ziele ang., majeranek, sól, pieprz; śmietana do zup; olej; 3 jajka ugotowane na twardo.

Obrane, pokrojone ziemniaki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj listki laurowe i ziele ang. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodaj kiełbasę, dopraw i wlej zakwas, dorzuć przeciśnięty czosnek. Chwilę pogotuj.

Wyjmij kiełbaski, obierz je ze skóry, pokrój w plastry, po czym podsmaż na oleju. Następnie ponownie dodaj do zupy. Podgotuj. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, majerankiem.

Z małych chlebków usuń ostrożnie środki i włóż je na 8-10 min do piekarnika, by skórka stwardniała. Następnie wlej do chlebków barszcz, dodaj pokrojone w plastry jajka.

Świat kobiety
Więcej na temat:barszcz | chrzan

Zobacz również

  • Mazurek morelowy  z pomarańczą

    Składniki (na 8 porcji): Do ciasta: 2/3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki mielonych migdałów, 10 dag masła, 1 żółtko, 5 łyżek cukru pudru. Do masy: 40 dag suszonych moreli, 2 małe pomarańcze, 1/2... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 17

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.