Reklama
  • Czwartek, 7 kwietnia 2016 (13:00)

    Biały barszcz na szybkim wywarze z kiełbasy

●Włoszczyzna ●400 g białej kiełbasy ●200 g kiełbasy podwędzanej ●6 jajek na twardo ●2 duże ząbki czosnku; ●5 łyżek śmietany ●łyżka mąki pszennej ●ok. 0,5 l zakwasu na barszcz biały (lub sok z 2 cytryn) ●4 liście laurowe ●sól, pieprz, majeranek.

1 Kiełbasę zalej wodą i krótko obgotuj na małym ogniu (ok. 10 min od momentu, gdy zawrze). Wyjmij kiełbasę, a do wywaru włóż warzywa i dodaj przyprawy. Ugotuj. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i zakwas (lub sok z cytryny) i gotuj chwilę. Z mąki i śmietany zrób zaprawkę (połącz, dolej wywaru i wymieszaj), zabiel zupę. Przecedź, dopraw majerankiem. 

Reklama

2 Na głębokich talerzach lub w miseczkach rozłóż pokrojone jajka i kiełbasę, zalej zupą.  Dla zaostrzenia smaku możesz dodać surowe wiórki chrzanu.

Świat kobiety
Więcej na temat:biały barszcz | na | z | kiełbasy | barszcz

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.