Reklama
  • Środa, 14 maja 2014 (08:05)

    Barszcz biały z jajkiem

Składniki na 6 porcji: 1 1/2 litra bulionu warzywnego, mięsnego albo z kostki, 250 ml zakwasu na żurek, 2 kiełbaski śląskie, 1 szklanka śmietany do zupy, pieprz, majeranek, sól, kilka suszonych grzybków, 3 jajka, 1 łyżka chrzanu, kiełki rzeżuchy.

1. Do gotującego się bulionu wlać zakwas, zagotować, usunąć pianę, doprawić solą, pieprzem, chrzanem oraz majerankiem, dodać grzybki.

2. Kiełbasę pokroić w talarki, podsmażyć na patelni, dodać do barszczu. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić w łódeczki.

Reklama

3. Barszcz zabielić śmietaną. Podawać gorący z łódeczkami jajek i rzeżuchą. Pasuje do niego zarówno świeży pszenny chleb, jak i podsmażane na patelni (ugotowane wcześniej)ziemniaki pokrojone w cieniutkie talarki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Nasza rada

Zaskocz swoich gości podając wielkanocny barszczyk w wydrążonym chlebie (najlepiej razowym albo grahamie).

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Twoje Imperium
Więcej na temat:barszcz | barszcz biały | z | jaja

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.