Reklama
  • Środa, 14 maja 2014 (08:05)

    Barszcz biały z jajkiem

Składniki na 6 porcji: 1 1/2 litra bulionu warzywnego, mięsnego albo z kostki, 250 ml zakwasu na żurek, 2 kiełbaski śląskie, 1 szklanka śmietany do zupy, pieprz, majeranek, sól, kilka suszonych grzybków, 3 jajka, 1 łyżka chrzanu, kiełki rzeżuchy.

1. Do gotującego się bulionu wlać zakwas, zagotować, usunąć pianę, doprawić solą, pieprzem, chrzanem oraz majerankiem, dodać grzybki.

2. Kiełbasę pokroić w talarki, podsmażyć na patelni, dodać do barszczu. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić w łódeczki.

Reklama

3. Barszcz zabielić śmietaną. Podawać gorący z łódeczkami jajek i rzeżuchą. Pasuje do niego zarówno świeży pszenny chleb, jak i podsmażane na patelni (ugotowane wcześniej)ziemniaki pokrojone w cieniutkie talarki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Nasza rada

Zaskocz swoich gości podając wielkanocny barszczyk w wydrążonym chlebie (najlepiej razowym albo grahamie).

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Twoje Imperium
Więcej na temat:barszcz | barszcz biały | jaja

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.