Reklama
  • Piątek, 18 kwietnia 2014 (15:05)

    Barszcz biały z jajkiem

Składniki na 6 porcji : 40 mięsa wieprzowego (żeberek, łopatki z kością), 1 pęczek włoszczyzny, 3 jajka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 20 dag podsuszanej kiełbasy, 2 szkl. zakwasu na barszcz biały, 2/3 szkl. kwaśnej śmietany, sól, mielony czarny pieprz, jajka na twardo jako dodatek.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Mięso opłucz, pokrój na duże kawałki. Warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz, wraz z wieprzowiną włóż do garnka. Zalej 8–9 szklankami zimnej wody. Posól do smaku. Gotuj przez 90 minut na małym płomieniu. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Wywar przecedź.

Reklama

2. Jajka włóż do posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupek. Kiełbasę pokrój w plasterki. Jajka potnij na cząstki. Wywar wymieszaj z czosnkiem, cebulą oraz zakwasem i śmietaną. Gotuj 15 minut.

3. Plasterki kiełbasy zrumień. Barszcz przypraw solą i pieprzem. Rozlej do talerzy. Do zupy włóż jajka i kiełbasę (ew. ugotowane ziemniaki). Posyp ziołami, np. majerankiem i szczypiorkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:barszcz | barszcz biały | z | cebula | jaja

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.