Reklama
  • Wtorek, 17 maja 2016 (09:05)

    Barszcz biały na zakwasie

Składniki dla 4 osób: Zakwas: szklanka mąki razowej • 1 l wody • 2 liście laurowe • pieprz • 2 ząbki czosnku. Barszcz: 500 ml zakwasu • 4 białe surowe kiełbasy • 150 ml śmietany • 4 jajka • włoszczyzna • ziele angielskie • liść laurowy • majeranek • 3 suszone grzyby • 1 łyżka oleju • natka • chrzan • sól • pieprz.

Reklama

1 W słoiku połącz składniki na zakwas, zalej ciepłą wodą, wymieszaj, przykryj gazą, odstaw na trzy dni w ciepłe miejsce. Grzyby namocz, jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę kilka minut grilluj na patelni.

2 Włoszczyznę obierz, zalej 1,5 l wody, dodaj kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, gotuj 30 minut, zdejmując szumowiny. Dodaj zakwas, majeranek, chrzan, sól, pieprz. Całość gotuj jeszcze 15 minut.

3 Połącz kilka łyżek zupy ze śmietaną, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. Na talerze wlewaj zupę, włóż kiełbasę i jajko. Zupę dekoruj natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:barszcz | barszcz biały | as`

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.