Reklama
  • Wtorek, 26 kwietnia 2016 (09:05)

    Babka z rodzynkami

Składniki na 10-12 porcji: 3 szklanki maki pszennej, 5 dag świe żych drożdży, 6 żółtek, 1 jajko,l 1 szklanka letniego mleka, ½ szklanki cukru, ½ kostki margaryny, 15 dag rodzynek, 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, szczypta soli, lukier. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy.

Przygotowanie:

Reklama

1. Margarynę rozpuść, wystudź. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min. Następnie osącz na sicie. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Następnie wsyp 3 łyżki mąki, znów dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.

2. Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj pozostały cukier, mleko, rozmącone żółtka, jajko, wystudzony tłuszcz , wyrośnięty rozczyn i sól. Wyrób gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodając rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.

3. Formę do babki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Włóż wyrośnięte ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 min. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto udekoruj lukrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 300 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:Babka | babka | babki | rodzynki

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.