Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Babka w czekoladzie

Składniki na 12 porcji: 1/2 kostki masła, 1 szklanka cukru, sól, 1 op. cukru waniliowego, 4 jajka, po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, po 2 łyżki śmietany i kakao, tłuszcz i bułka, polewa, krokant.

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp obydwie mąki. Dodaj proszek do pieczenia oraz gęstą śmietanę, zmiksuj.

Reklama

2. Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do masy. Powstałe ciasto podziel na dwie części. Formę do babki (z kominem) wysmaruj tłuszczem oraz wysyp bułką tartą.

3. Połowę ciasta przełóż do formy. Do reszty dodaj dwie łyżki kakao, wymieszaj. Ciemne ciasto wlej na jasne i delikatnie przemieszaj. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu wyjmij, polej polewą czekoladową i posyp krokantem.

Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 310 kcal, cena 90 gr

Babka upieczona w formie z kominem (piaskowa lub drożdżowa) będzie wilgotna, efektowna i wyjątkowo smaczna, jeśli po ostudzeniu i wyłożeniu na talerz, napełnisz ją w środku bitą śmietaną lub kremem oraz świeżymi owocami (np. truskawkami, bananami, kiwi, winogronami lub mandarynkami).

Świat kobiety
Więcej na temat:Babka | babka | babki

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.