Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Babka "tulipan"

Składniki na 16 porcji: 2 szkl. mąki pszennej, 5 jajek, 1 szkl. cukru, 25 dag margaryny, 1/2 szkl. oleju, 3 łyżki maku, 1 kisiel trus- kawkowy, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cytrynowy lukier, czekoladowe kamyczki

1. Margarynę ucieram z cukrem na puch. Miksując, dodaję po żółtku. Następnie porcjami wsypuję na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewam olej. Białka ubijam i delikatnie łączę z ciastem.

Reklama

2. Ciasto dzielę na 4 równe części. Jedną odkładam, do drugiej dodaję mak, do trzeciej kisiel, a do czwartej kakao – każdą mieszam. Masy wykładam warstwami do silikonowej formy z kominem (o śr. 22 cm). Piekę ok. 50 min w 180 st. (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę polewam lukrem cytrynowym, posypuję kamyczkami.

Przygotowanie ok. 65 min + studzenie. 1 porcja ok. 290 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Babka | babka | tulipan | Tulipan | Tulipan | babki

Zobacz również

  • Składniki: 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 120 g cukru pudru, sól, 80 g wiórków kokosa,kubek mleka, 50 ml oleju, jajko. Uszy: 100 g mąki,30 g cukru pudru, 60 g masła,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.