Reklama
  • Czwartek, 14 marca 2013 (10:22)

    Babka piaskowa z polewą cytrynową

Składniki: po 150 g mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, skórka z całej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, gotowa polewa cytrynowa, posypka cukrowa.

1. Masło wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej. Gdy zmięknie, miksuj 3 minuty, dodając cukier, żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj 2 łyżki soku, skórkę startą z cytryny i pianę ubitą z białek. Wymieszaj.

2. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Formę do babki wysmaruj ma słem i oprósz mąką. Wlej masę i piecz ok. 45 minut.

Reklama

3. Polewę w torebce wstaw do wrzątku na 10 minut. Wyjmij (zawartość powinna być płynna), odetnij róg torebki, udekoruj babkę polewą i posypką.

RADA: Utrzyj 15 łyżek cukru pudru, z łyżką wrzątku i łyżką soku z cytryny – to najłatwiejszy lukier.

Olivia

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.