Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Babka piaskowa na maśle

Składniki na 12 porcji: 20 dag masła, 1 i 1/4 szkl. cukru, 4 jajka, 1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany kremowej 30 proc. (płynnej), 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka alkoholu (np. likieru pomarańczowego, rumu, wódki, 1 op. gotowego lukru, tłuszcz i mąka do formy.

Reklama

1. Masło, jajka i śmietanę wyjmij z lodówki znacznie wcześniej, aby się ogrzały. Formę na babkę z kominem o pojemności minimum 2,5 litra wysmaruj grubą warstwą masła i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. (góra i dół bez termoobiegu).

2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Masło ucieraj mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 min. Wbijaj po jajku, cały czas dokładnie miksując (3 min po każdym dodanym jajku).

3. Do utartej masy dodaj połowę mieszanki mąki oraz połowę śmietany. Zmiksuj mikserem na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Dodaj resztę mąki i śmietany, wlej sok z cytryny oraz alkohol i zmiksuj dokładnie na jednolitą masę.

Ciasto wylej do formy (powinno wypełnić ją do połowy). Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.

Piec przez 35–40 min (po tym czasie wetknięty patyczek w środek ciasta powinien wyjść suchy). Wyjmij babkę i przestudź ją (10 min). Wyłóż na paterę do góry dnem. Gdy ostygnie, oblej lukrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Babka | babka | ciasto | piec | ciasta | masło | babki

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.