Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Babka kawowo-karmelowa

Składniki na 20 porcji: 40 dag mąki pszennej, 30 dag cukru, 10 dag łuskanych całych orzechów laskowych, 100 ml mleka, 20 dag masła, 6 jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml naparu kawy, 2 czubate łyżeczki kakao, 1 łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej, szczypta soli, tłuszcz do foremek, 2 op. polewy czekoladowej.

Reklama

1. Do rondelka wsyp 5 dag cukru, stop go na małym ogniu na jasny karmel. Wlej mleko, starannie wymieszaj i ostudź. Miękkie masło utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj 3 jajka i 3 żółtka. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj.

Ciasto podziel na 2 równe części. Jedną połącz z płynnym karmelem. Do drugiej dodaj kakao, wlej napar kawy i wsyp kawę rozpuszczalną – wszystko wymieszaj.

2. Pozostałe 3 białka ubij ze szczyptą soli. 1/2 piany połącz z ciastem karmelowym, resztę – z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego wsyp orzechy laskowe, wymieszaj.

3. Dwie wysokie formy z kominem natłuść. Wlewaj do nich na zmianę ciasto karmelowe i kawowe, lekko przemieszaj obie masy widelcem. Piecz 60 min w 175 st. Wyjmij z piekarnika, po 10 min wybij babki z form. Ostudź, posmaruj je polewą.

Karmelowe niteczki

Stop 10 dag cukru, dodaj 2 łyżki wody. Widelcem wyciągaj nitki na pergamin. Udekoruj nimi babki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Babka | babka | ciasto | stop | babki | ciasta

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.