Reklama
  • Poniedziałek, 20 kwietnia 2015 (14:05)

    Babka drożdżowa z powidłami

Skład na 12 porcji: ● 3 szklanki mąki i garść do podsypywania ● 30 g drożdży ● 4 żółtka ● 1 jajko ● pół szklanki cukru ● 150 g masła ● 1 szklanka letniego mleka ● słoiczek powideł z czarnej porzeczki (280 g) ● do dekoracji: lukier zielony i pomarańczowa skórka kandyzowana.

Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł

1. Z łyżki mąki, łyżki cukru, odrobiny letniego mleka i drożdży robię w misce zaczyn. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję pozostałą mąkę, cukier, roztrzepane żółtka z jajkiem i mleko. Mieszam do połączenia składników, stopniowo dodając roztopione, letnie masło. Ciasto wyrabiam, ostawiam w ciepłe miejsce.

Reklama

2. Przekładam na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrabiam. Wałkuję na duży prostokąt i smaruję powidłami, zostawiając pasek ciasta bez nadzienia.

3. Ciasto kroję na podłużne paski. Paski układam koliście, jeden na drugim, dżemem do góry w formie na babkę z kominem. Przykrywam paskiem z nieposmarowanego ciasta. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekę 40 minut w temperaturze 180ºC. Zimną babkę lukruję i posypuję skórką pomarańczową.

Wartość odżywcza jednej porcji 353 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 58 g

Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański

Więcej na temat:rybak | Agnieszka | warto | babki

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.