Reklama
  • Wtorek, 17 maja 2016 (09:05)

    Babka czekoladowo-waniliowa

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 5 dag mąki tortowej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 10 dag masła • 12 dag cukru pudru • 3 jajka • 5 kropli aromatu waniliowego • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • 125 ml mleka. Dekoracja: 10 dag czekolady • cukrowe motylki.

Reklama

1 Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj, dodaj żółtka, cukier puder, mleko, aromat. Białka ubij, dodaj do ciasta, wsyp obydwie mąki, wymieszaj. 2/3 ciasta wyłóż do natłuszczonej formy, resztę ciasta wymieszaj z kakao, ułóż na cieście jasnym. Piecz 40 minut w temperaturze 180˚C, wyjmij, wystudź.

2 Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią wystudzone ciasto. Udekoruj motylkami.

CZAS: około 2 godzin

Dobry Tydzień
Więcej na temat:Babka | babka | ciasto | as` | ciasta | czekolady | babki

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.