Reklama
  • Wtorek, 26 kwietnia 2016 (13:05)

    Alzacki specjał pod auszpikiem

Składniki na 10 porcji: 40 dag udek z kurczaka bez kości, 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki), 1 litr wytrawnego czerwonego wina, 2 cebule, 3 jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki żelatyny, mielony imbir, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, cynamon, 3 goździki, 4 liście laurowe, sól, mielony biały pieprz.

Reklama

1 Do kamiennego garnka włóż udka i wieprzowinę. Cebule obierz, potnij w plasterki, zeszklij na 1 łyżce masła i dołóż do mięsa. Dodaj po sporej szczypcie pieprzu białego oraz kajeńskiego, gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu. Wsyp utłuczone goździki i liście laurowe. Wlej wino. Przykryj i odstaw na 2 dni.

2 Po tym czasie wyjmij mięso, trzykrotnie przepuść je przez maszynkę. Marynatę zachowaj. Masę przypraw na pikantnie solą i białym pieprzem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mięsa, a białka ubij na sztywno. Pianę połącz z masą i delikatnie wymieszaj. Formę posmaruj resztą masła, oprósz bułką tartą. Przełóż masę pasztetową. Wierzch szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny.

3 Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, namocz. Przecedzoną marynatę gotuj, aż odparuje połowa płynu. Zestaw z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Tężejącą galaretą polej zimny pasztet. Wstaw na noc w lodówki.Przed podaniem delikatnie wyjmij z formy, ew. udekoruj gałązkami świeżych ziół.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:specjał | P.O.D.

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.