Reklama
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Ciasto: szkl. mąki, 12 dag masła, 5 dag mielonych orzechów włoskich, 1/2 szkl. cukru, 3 żół tka, po szczypcie proszku do pieczenia i soli. Nadzienie: 1/5 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 3 białka, szkl. cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny. Dodatkowo: orzechy włoskie i laskowe do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Spód: ok. 50 dag kruchego ciasta, szkl. gęstej marmolady wiśniowej, 2 łyżki likieru wiśniowego. Dekoracja: 40 dag białej masy marcepanowej i barwniki w żelu lub masa marcepanowa w kilku kolorach, płatki migdałowe.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Spód: 25 dag mąki, 15 dag masła, 3 łyżki cukru, jajko, sól. Wypełnienie: puszka masy makowej, 3 białka. Dekoracja: morele suszone, migdały ze skórką, 1/2 puszki masy kajmakowej, ew. kolorowe kuleczki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Składniki: spód z kruchego ciasta (24x32 cm) z uformowanym brzegiem (można skorzystać z kupnego ciasta). Masa: 40 dag masy kajmakowej, kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki wrzątku, łyżeczka drobno zmielonej kawy, 4 dag masła, 4 dag czekolady deserowej. Dodatkowo: 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki, lukier, ozdoby czekoladowe.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Składniki: spód z kruchego ciasta o dowolnym kształcie, koniecznie z wysokim brzegiem. Polewa: 6 dag masła, 1/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. śmietany 18-proc., galaretka pomarańczowa. Dodatkowo: dowolne elementy dekoracyjne.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Ciasto: 30 dag mąki tortowej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 8 dag cukru pudru, 20 dag masła, jajko, 2 żółtka, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wypełnienie: 10 dag masła, 50 ml mleka, 25 dag białej czekolady, 35 dag suszonej żurawiny.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 29 marca 2016 (13:05)

    1 puszka (446 ml) ananasa w plasterkach, 25 dag masła (margaryny), 40 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag cukru, 5 jajek, 1 mała torebka proszku do pieczenia, 4 łyżki rumu, 3 łyżki mleka kokosowego, tłuszcz i tarta bułka do foremki, 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych, 2 łyżki grubych wiórków kokosowych

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 25 marca 2016 (08:05)

    Składnikina 4 porcje: ● 4 jajka ● 10 dag serka kanapkowego śmietankowego lub jogurtowego ● 4 szprotki w oleju ● sól ● biały pieprz ● curry; Dekoracja: ● ziarna czarnego pieprzu ● kawałki marchewki ● koperek

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 25 marca 2016 (08:05)

    Składniki na 16 porcji: Ciasto: ● szklanka mąki ziemniaczanej ● szklanka mąki pszennej ● 1,5 szklanki cukru pudru ● 5 surowych jaj ● szklanka ajerkoniaku ● szklanka oleju ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● zapach rumowy ● szczypta soli; lukier: ● szklanka cukru pudru ● 2 łyżki soku z cytryny ● łyżka gorącej wody

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 25 marca 2016 (08:05)

    Składniki na 6 porcji: ● litr zakwasu żytniego ● pół kg tuszki królika ● pół kg kiełbasy wędzonej ● 30 dag boczku wędzonego ● kilka suszonych prawdziwków ● 2 łyżki chrzanu ● poł szklanki śmietany 36% ● marchewka ● pietruszka ● kawałek selera ● 2 ząbki czosnku ● sól ● pieprz ● 2 liście laurowe ● 3 ziela angielskie ● 2 łyżeczki majeranku

    Czytaj więcej Komentarzy:0